INVESTITOR
K. Burić

OBJEKT
Drvena kuća ETI Vinkovec

LOKACIJA
Vinkovec, šira okolica Zagreba

GODINA IZGRADNJE
2014.

RADOVI
upuhivanje celulozne izolacije

MATERIJAL KORIŠTEN ZA TERMOIZOLACIJU OBJEKTA
izolacija od celuloznih pahuljica za upuhivanje

WEB
www.eti-vinkovec.org

Za dodatne informacije nas kontaktirajte!

O PROJEKTU

Namjena donje etaže objekta je terapijsko i edukacijsko. Na donjoj etaži dominira velika dvodjelna muzička soba sa igraonicom u L konfiguraciji. Osnovni modul – stambeni prostor vlasnika (kad se ne koristi za druge potrebe) čini prostor na drugoj etaži od oko 75 m2 pri čemu se dvije gostinjske sobe od oko 2×9 m2 tipično ne koriste. Ostalo je jedinstveni prostor dnevnog boravka / radnog prostora / čajne kuhinje, spavaće sobe i kupaonice.

"Kuća je u potpunosti DRVENA i ako izuzmemo betonsku podlogu, staklo na otvorima i betonski pokrov, praktički nema nikakvih umjetnih materijala – niti u izolacijama niti u premazima. Nosiva konstrukcija je klasična brvnara od poluoblica debljine 8 a visine 16 cm vezanih hrvatskim vezom u uglovima a međusobno sa dvostrukim trapeznim falcom, što osigurava praktički hermetičko dihtanje. Poluoblice se od visokoplaninskog bora pune smole i obrađene u sušari stoga se išlo s pretpostavkom da im zaštita nije potrebna i nisu tretirane nisakakvim kemikalijama, dakle imamo prirodno i čisto drvo koje diše.

I sad ono ključno što ovu drvenu kuću čini zaista drvenom i gdje graditelji najčešće padnu: izolacija. Naravno da nismo pristajali ni na kakve kemije tipa stiropora pa čak ni miniralne vune. Da bi se ista svojstva postigla punim drvom to bi tražilo određene, zapravo velike dimenzije, masivnost i u konačnici cijenu. Ovdje se išlo sa svega desetak centimetara celuloznih pahuljica – dakle opet drva ali “upahuljenog”. Odabrana je tehnologija upuhivanja, a ne ugradnje adekvatnih celuloznih ili npr. slamnatih ploča, jer se time još dodatno osigurava i kontinuitet izolacije ali i dihtanje svih i najmanjih pora prilikom upuhavanja pod pritiskom. I to je sve. Zapravo, još je prema unutra prije obloge postavljena paropropusna folija kako se ne bi narušilo disanje kuće a osiguralo da vlaga ostane na toploj strani izolacije.

A sada izolacija. Zapravo vrlo jednostavo i učinkovito: po rogovima s donje strane pričvršćena i zadihtana parpropusna membrana, po njoj je u stambenom dijelu pribijena lamperija i tako su opet dobivene zračne komore ovoga puta od 16 cm. U njih su istom tehnologijom upuhane celulozne pahuljice.

I kakva su iskustva življenja u ovoj kući nakon dvije godine i dvije zime? Ukratko, bolja od očekivanog.

Najprije miris drva. Čisto, netretirano drvo. Mi to više ne osjećamo ali gosti su i nakon dvije godine pod dojmom mirisa drva. Suprotno iskustvima iz drugih drvenih kuća, gdje te se dojmi miris impregnacije (uglavnom teške nafte i sličnih tvari) i miris lakova izvana i iznutra, ovdje toga nema. Može se osjetiti samo miris drva.

Pa vruća ljeta. Kuća ima velike zastakljene otvore prema jugozapadu pa iako su ostakljenja izostaklima (dvostrukim, sa Low-e premazom) nije da nemaju utjecaj na temperaturu. Međutim i uz to u donjoj je etaži uvijek svježe, a po stupanj/dva više na drugoj pa još toliko na tavanu. Da, na tavanu koji je praktički pod užarenim crijepom to jedno ljeto koje je bio u pogonu nije bilo problema. Gore smo zbog projektirano tanje izolacije namjeravali ugraditi klimatizaciju ali jednostavno nismo dospjeli. I spavalo se gore bez ikakvih problema – čak nismo uključivali ni ventilator koji bi trebao nadomijestiti nedostatak strujanja zraka – uvijek je strujalo vjerojatno zbog smjera JZ – SI.

Zimi je situacija još bolja. Grijanje je na drva. Kroz cijelu kuću, iznutra, ugrađen je izolirani inox dimnjak. Jedna peć nazivne snage 7 kW grije donju etažu. Naravno da nikad ne radi na toj snazi i pokazalo se da je ipak malo predimenzionirna – teško je održavati tako slabu vatru, a da dolje ne bi bilo prevruće.

Na gornjoj etaži je kuhinjski štednjak nominalne snage ogrijevanja od 5 kW i on sa sličnim problemima pregrijavanja odrađuje tri sobe, kupaonu i boravak.

Tavan nema grijanja, ali kako nema međukatne izolacije već je izoliran cjeli volumen kuće, dakle tek iznad tavanskog prostora, on se može normalno koristiti za spavanje i u lakšim zimskim uvjetima.

NEKOLIKO OSOBNIH POGLEDA NA ZELENU GRADNJU

Princip zelene gradnje bila je polazna ideja kad smo kretali u projektiranje i izgradnju. Zelena gradnja d.o.o. iz Varaždina bila je s nama i na kraju procesa kad smo se zajedno borili s pahuljicama po tavanu, a gosti su već bili na vratima. Sa našeg gledišta surađivali smo jako dobro, a svjesni smo da s njihove strane gledano sve i nije bilo tako sjajno – naprosto smo ih morali prisiliti na brojne kompromise. No i tome su se izvrsno prilagodili i odradili smo sve najbolje kako se moglo – a koliko smo se mogli pružiti, financijski ponajprije. Kad se samo sjetim kako su otpadali razni izolacijski slojevi još u fazi projektiranja i proračuna. Vjerojatno je Veljko šizio u pozadini na svaki moj poziv ali na kraju smo ipak sve skupa napravili prilično dobro.

Osim za nas kao investitore, pa rekao bih ponešto novoga i za Zelenu gradnju, dosta toga bilo je novo i za naše graditelje. Stoljećima ta familija gradi drvene kuće, ali pahuljice(!?) – e to je nešto sasvim novo. Sama ideja im je bila jako primamljiva – da se upuhuju nekakve pahuljice u drvenu konstrukciju. Jer u drvu uvijek ima nekih pukotina, procjepa, a kad u to puhneš pahuljice, to mora biti dobro. Ali samo izvedba već je bila malo problematična. Ipak je nutarnju foliju trebalo dobro zadihtati, ako ne želite imati punu kuću pahuljaca

… u svakom slučaju sa Zelenom gradnjom d.o.o. je bilo uvijek jako lijepo raditi. Jer su imali rješenje za sve probleme a pogotovo hvalimo spremnost na korekcije i na kompromisna rješenja koja su ponekad nužna."

B. Meštrić; ETI Vinkovec